Uczniowie klasy V i VI podczas zajęć technicznych wypiekali gofry. Kierując się przepisem i wskazówkami przygotowali ciasto. Następnie było ono pieczone w gofrownicy, gdzie nabierało odpowiedniego koloru i kształtu. Zapach wypiekanych gofrów roznosił się po szkole i przyciągnął do naszej sali wielu łasuchów. Wszyscy z niecierpliwością czekali aż gofry będą wykonane. Gotowe wypieki doprawiane były według gustu i smaku owocami, bitą śmietaną, dżemem, cukrem pudrem. To było bardzo interesujące, praktyczne i „słodkie” doświadczenie, które przyniosło wiele radości i świetnej zabawy. Dzieci uwielbiają takie kulinarne zajęcia, ponieważ to sama przyjemność spożywać to, co się samodzielnie przygotowało.
Wpisy Powiązane '
18 MAR
Skąd się biorą dziury w serze?
Z tą zagadką zmierzyli się uczniowie klasy 3, pomysły były różne: robi je człowiek, specjalna maszyna, myszy, krowa...po...
14 MAR
Sztuka pop – art w wersji dla młodszych…
W dniu 13 marca b.r. uczniowie klasy 3 wraz z wychowawcą po raz kolejny odwiedzili bibliotekę. Uczniowie mieli możliwość zapoznać...
14 MAR
XXVII Kaliski Turniej Językowy „Rebusik”
W dniu 11 marca b.r. w Szkole Podstawowej nr 10 w Kaliszu odbył się XXVII Kaliski Turniej Językowy "Rebusik". Tematem tegorocznej edycji...
11 MAR
Reklama, czyli zachęcamy do czytania naszych ulubionych książek…
Reklama (z łac. reclamo, reclamare 'odzew'; w tył, znów, naprzeciw' i clamo, clamare 'wołać') – informacja połączona z...
04 MAR
„Afryka Kazika” czyli lektury nie zawsze muszą być nudne…
W mijającym tygodniu uczniowie klasy 3 wybrali się w podróż po Afryce. Poznali fascynujące przygody polskiego podróżnika Kazimierza...