2 marca uczniowie klasy I samodzielnie zakładali hodowlę fasolki. Dzieci dowiedziały się w jakich kształtach i kolorach występuje fasola oraz jakie posiada właściwości odżywcze. Nasiona fasoli zawierają witaminy z grupy B (B1, B2), C i E, a także magnez i fosfor. Strąki posiadają witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Oprócz tego mają potas, wapń, magnez i karoten. Uczniowie oglądali za pośrednictwem tablicy multimedialnej film, na którym pokazano, jak fasola pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz w jakiej formie jest spożywana. Następnie przystąpili do praktycznej części hodowli fasoli. Nakładali na słoiki gazę i przymocowywali ją gumką. Umieszczali nasiona fasolki na gazie i uzupełniali słoiki wodą, aby zapewnić nasionom ciągły dostęp wilgoci. Na koniec w radosnej atmosferze tworzyli własne wizytówki i przyklejali je do słoika. Za dwa tygodnie dowiemy się jak wygląda fasolka!!!
